A Francia Tanszék vendége volt Thomas Szende professzor

A Francia Tanszék vendége volt Thomas Szende professzorA Francia Tanszék vendége volt Thomas Szende, a párizsi INALCO egyetem professzora. A XVIII. században alapított intézmény a francia felsőoktatás egyik legkülönlegesebb intézménye: 93 nyelv és kultúra szakjait gondozza, köztük – az országban egyedüliként - a magyarét. A professzor szakterülete az alkalmazott nyelvészet, és a debreceni tanszék több oktatójához régi szakmai kapcsolatok fűzik. Most a budapesti francia nagykövetség szervezésében érkezett Magyarországra, hogy a Szegedi és a Debreceni Egyetemre látogasson. Október 24-én a nyelv használatát a legapróbb struktúrákig meghatározó kultúraspecifikus sajátosságokról tartott előadást a Főépület 425. termében. Ezt követően a szakmai kapcsolatok folytatásáról, lehetőségeiről, ösztöndíjas hallgatók fogadásáról folytatott megbeszélést a Francia Tanszék vezetőjével, Csűry Istvánnal és több munkatársával.

A Debreceni Nyári Egyetemre is ellátogató professzor elmondta, hogy a magyar nyelv iránt érdeklődő francia hallgatók számának csökkenése igen sajnálatos tendencia, ezért minden olyan együttműködés iránt nyitottak lennének, amely segítene megfordítani vagy legalább megállítani ezt a folyamatot. A megbeszélés eredményeképpen Szaffkó Péter ügyvezető igazgatóval megállapodtak abban, hogy kidolgozzák egy szoros munkakapcsolat lehetőségeit. Ennek első állomása lehet jövő tavasszal a Nyári Egyetem bemutatkozása a párizsi Magyar Intézet bevonásával és a Franciaországban oktató magyartanárok és magyarul tanulók részvételével.

Frissítés dátuma: 2018.06.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.