Segédlet a francia karakterek használatához a számítógépen

A francia ékezetes karakterek bevitelére több módszer létezik, melyek az aktuális szövegszerkesztési feladat függvényében minősülnek megfelelőnek vagy szerencsétlennek.

Rövidebb szöveg szerkesztése esetén megfelelő lehet a Wordben a Beszúrás > Szimbólumok használata, más programok esetében a Start menü > Minden program > Kellékek > Rendszereszközök > Karaktertábla programból történő átmásolás.

Profibb - és gyorsabb - megoldás lehet (ha szerencsénk van) az Alt + numerikus billentyűzet kombinációjával beütni az egyes karakterek kódját. Ez azonban meglepő eredményekhez vezethet, ha a program, amelyben dolgozunk, nem tudja, hogy francia szöveget viszünk be, és/vagy közép-kelet-európai karakterkészletet használ. Ehhez azért hadd álljon itt egy táblázat:

 é  ALT + 0233   ô  ALT + 0244 
 è  ALT + 0232   œ  ALT + 0156 
 ê  ALT + 0234   î  ALT + 0238 
 ë  ALT + 0235   ï  ALT + 0239 
 à  ALT + 0224   ù  ALT + 0249 
 â  ALT + 0226   û  ALT + 0251 
 ç  ALT + 0231   ü  ALT + 0252 
 Ç  ALT + 0199     

Hosszabb szöveg és/vagy rendszeres francia nyelvű gépelés esetén azonban ezek (vagy - pláne - más barkácsmegoldások, mint pl. gyorsbillentyűk létrehozása) igen fapados és ezért ellenjavalt eljárások. Ilyenkor csakis a francia billentyűzetkiosztás használata a helyénvaló.

Ehhez

  • be kell állítani a Start menü > Vezérlőpult > Dátum-, idő-, nyelvi és területi beállítások > Területi és nyelvi beállítások > Nyelvek > Szövegbeviteli nyelvek és módszerek > Részletek > Szöveggel kapcsolatos szolgáltatások és szövegbevitel... > Beállítások párbeszédpanelen a francia billentyűzetkiosztás használatát (és engedélyezni kell a különböző billentyűzetkiosztásokhoz tartozó ikont a tálcán, valamint a kiosztások közti váltást az Alt+Shift billentyűzetkombináció segítségével).
  • A tálcaikonra kattintva vagy a fenti gyorsbillentyű nyomogatásával be kell állítani a francia (FR) billentyűzetkiosztást.

Ez kezdetben nehézkessé teszi a gépelést, hisz "semmi sem ott van", ahol megszoktuk, de hamar megtanulható, s akkor belátjuk, hogy ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldás nincs. A francia billentyűzeten való eligazodáshoz több térképet is találunk a neten.

Linkek, csatolmányok

Frissítés dátuma: 2018.06.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.