Doktori képzés

A Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő doktori iskolák közül az alábbiak működésébe kapcsolódik be

Irodalmi doktori tanulmányok a Francia Tanszéken

A 2001-ben akkreditált Francia Irodalomtudományi Doktori iskola 2003 óta a Magyar és összehasonlító irodalomtudományi program Francia irodalomtudományi alprogramjaként működik. A Francia irodalomtudományi alprogram oktatói rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi konferenciákon, tagjai több külföldi tudományos társaságnak. Irodalomtörténeti, irodalomelméleti, műfajelméleti, narratológiai és poétikai területeken végeznek egyéni és kollektív kutatómunkát.
A Francia Tanszék aktív külföldi kapcsolatai lehetővé teszik a PhD hallgatók nemzetközi fórumokon való megjelenését, konferencia-részvétel, publikálási lehetőségek, ill. ösztöndíjak formájában.

A Francia irodalomtudományi alprogram oktatói elsősorban az alábbi diszciplináris területeken vállalnak témavezetést, ill. hirdetnek meg kurzusokat.

A francia regény a XIX. században (George Sand, Émile Zola)
A francia regény a XX. században (Marguerite Duras)

Színházelmélet, a francia színház története
A francia drámairodalom a XVII. században
A francia drámairodalom a XX. században (Ionesco)

Középkori francia és provanszál költészet
A stílus fogalma az újabb irodalomtudományi kutatásokban

Bevezetés a francia verstanba
XIX. és XX. századi francia költészet
Új költői műfajok (prózavers, szabadvers)

Nyelvészeti doktori tanulmányok a Francia Tanszéken

A Francia Tanszéken rendszeres és szervezett nyelvészeti doktori (Ph. D.) képzés folyik, a Debreceni Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolája (DENYDI) keretében. Az Iskola korábban működő francia nyelvészeti alprogramja 2018-ban romanisztikai alprogrammá szélesedett, tehát értekezések készülhetnek bármelyik újlatin nyelv leíró vagy történeti kérdésköreiről és újlatin összehasonlító nyelvészetből is. A feldolgozható témák választéka igen széles és tovább bővíthető. Az alprogram eddigi profiljában a szövegnyelvészet, a korpusznyelvészet, valamint a modern vagy középkori elbeszélő szövegekre irányuló nyelvi elemzés kaptak kitüntetett helyet, de sikeres dolgozatok születtek a retorikatörténet és a nyelvjáráskutatás területén is. A képzésre az ország bármelyik egyeteméről jelentkezhetnek mesterszakos diplomával rendelkező jelöltek.

 

Frissítés dátuma: 2018.06.01.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.