Írásrendszerek

A több nyelvű üzenetek és elemek olyan nyelvű szöveget tartalmazhatnak, melyek különböző írásrendszereket igényelnek. Egyetlen írásrendszer használatával számos nyelv jeleníthető meg.

A latin vagy római írásrendszer például rendelkezik karakterformákkal – jelekkel – az angol ábécé 26 betűje számára (kis- és nagybetűkre egyaránt), de ékezetes (bővített) karaktereket is tartalmaz az egyéb nyugat-európai nyelvek hangjai számára.

A latin írásrendszer rendelkezik a legtöbb európai – és néhány egyéb – nyelvben előforduló összes karakter megjelenítéséhez szükséges jellel. Más európai nyelvek esetében – mint a görög vagy az orosz – vannak olyan karakterek, melyekhez nincsenek jelek a latin írásrendszerben; ezek a nyelvek saját írásrendszerrel rendelkeznek.

Néhány ázsiai nyelv ideografikus írásrendszert használ, melynek jelei a kínai karaktereken alapulnak. Más nyelvek, mint a thai és az arab, olyan írásrendszert használnak, melynek jelei számos kisebb jelből tevődnek össze, illetve olyan jelekből, melyek másképp alakulnak a szomszédos karakterektől függően.

Az egyszerű szöveg tárolásának gyakori módja, hogy minden egyes karaktert egy bájt képvisel. Minden egyes bájt értéke egy numerikus index – vagy kódpont – egy karaktertáblázatban; egy kódpont egy karakternek felel meg a számítógép alapértelmezett kódlapján, melyen a szöveges dokumentumot létrehozzuk. A 189 decimális bájtérték (a 189 decimális érték kódpontja) például különböző kódlapokon különböző karaktereket jelenít meg.

Frissítés dátuma: 2018.06.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.