Kódlapok

A karakterek csoportosított táblázatát kódlapnak nevezzük. Az egybájtos kódlapoknál minden kódlap legfeljebb 256 bájtnyi értéket tartalmaz; mivel a kódlap minden egyes karakterét egyetlen bájt képviseli, egy kódlap összesen 256 karaktert tartalmazhat.

Egyetlen kódlap a 256 karakteres határral képtelen az összes nyelvet magába foglalni, mivel az összes nyelv együtt 256-nál lényegesen több karaktert használ. Ezért a különböző írásrendszerek különböző kódlapokat használnak. Van külön kódlap a görög nyelv számára, egy másik a japán számára és így tovább.

Ezenfelül az egybájtos kódlapok nem képesek magukba foglalni a legtöbb ázsiai nyelvet, melyek gyakran 5000-nél is több kínai alapú karaktert használnak. Ezen nyelvek támogatására fejlesztették ki a kétbájtos kódlapokat.

(Forrás: Microsoft Office támogatás)

Fontos

Bár a kódlapok létezését általában észre sem vesszük, bizonyos programok, illetve műveletek a karakterkódolás külön beállítását teszik szükségessé, mert másként a mellékjeles karakterek (mint pl. ő, á, à, ù) nem jelennek meg megfelelően.

A különböző kódlapokat jól áttekinthetjük a Windows Start > Minden program > Kellékek > Rendszereszközök > Karaktertábla program segítségével, a Karakterkészlet legördülő menü segítségével. Magyar szöveg kódolására többnyire Windows közép-európai kódlapot, francia szöveghez Windows nyugat-európait vagy ISO 8859-1 (Latin1) kódlapot használunk, többnyelvű (pl. francia és magyar) szöveget együtt tartalmazó dokumentumhoz Unicode-ot (UTF-8).

Frissítés dátuma: 2018.06.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.