Kerekasztal-konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

Kerekasztal-konferencia

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a DAB Nyelvtudományi Munkabizottsága "Gép - nyelv - tan - tudomány" címmel kerekasztal-konferenciát rendez.

Időpont

2010. november  22. 15:00

Helyszín

DAB Székház (4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.), Klubterem

Tematika

A Mézga család kalandjairól szóló nagy sikerű rajzfilmsorozat az 1960-as évek végén a 30. századba is elröpítette nézőit, ahol Köbüki már újmagyar nyelven beszél, s ezt az "ősök" közül őt csak a legfiatalabb s legeszesebb: Aladár képes megérteni. Ez a nyelv igen takarékos, mindent lerövidít, s amikor Géza arra panaszkodik, hogy "sok a féreg a kertemben", Köbüki válasza ez: "Mar ot gyáv kuty" (maradj otthon, gyáva kutya). Apja meghökkenésére Aladár magyarázza el, hogy a becsmérlést kiváltó mondat újmagyarul annyit tesz: "félek reggel a kerületi temetőben".
Van még idő a 30. századig, messze van még az "újmagyar". De az élő nyelv változásai gyorsan és akadálytalanul terjednek az elektronikus kommunikáció világában, az ember és a gépek között pedig a nyelvhasználatban is megmutatkozó sajátos kölcsönhatás működik. Nemcsak az sms-ek, csevegések és fórumok nyelvi újdonságaira kell gondolnunk, ahol a technikai korlátokhoz a valódi párbeszéd dinamizmusának igénye kapcsolódik, hanem - egyebek mellett - a  mélekre és a szövegszerkesztő használatára is. Ezek nem egyszerűen csak eszközök, melyekkel új módon végzünk régi tevékenységeket: maguk is sokféleképpen hatnak miránk, a szövegeinkre s magára a nyelvre.

Milyen jelenségeknek lehetünk tanúi a kommunikációs eszközök, technikák és módszerek fejlődésével összefüggésben? Mennyire ismerjük ezeket? Mit kezd velük a tudomány, milyen nyelvészeti kutatások folynak ezen a területen? És lépést tart-e a tudománnyal (s a nyelv változásaival) az iskolai magyartanítás úgy, ahogyan például a természettudományok oktatása törekszik erre? Ezeket a kérdéseket kívánja körüljárni a kerekasztal-konferencia.

Az előadók kb. 15-20 perces előadást tartanak, melyeket beszélgetés/vita követ. A témák

  • Hogyan is kommunikálunk valójában?
  • Hogyan változik a nyelv, és mit gondolunk a nyelvi változásról?
  • Hogyan hat a technológia a nyelvre? Milyen az "sms-nyelv"?
  • Mihez kezd az anyanyelvtanítás a változó nyelvi valósággal és a kommunikáció multimedialitásával?

Program

  • Köszöntő
  • Barbár szóból fentebb stíl: a vulgáris latintól a klasszikus franciáig (Kiss Sándor, DE Francia Tanszék)
  • Nyelvi változás és nyelvromlás? (Fehér Krisztina, DE Magyar Nyelvtudományi Tanszék)
  • E-nyelv: a dzsungel sűrűjében (Csűry István, DE Francia Tanszék)
  • (Ny)elvtan (Mászlainé Nagy Judit)
Legutóbbi frissítés: 2023. 10. 19. 14:03