Csűry István a francia Akadémiai Pálmarend lovagja

Csűry István a francia Akadémiai Pálmarend lovagjA Francia Köztársaság Akadémiai Pálmarendje lovagi fokozatával tüntette ki Csűry Istvánt, a Debreceni Egyetem Francia Tanszékének vezetőjét. Az elismerést François Laquièze, a Francia Nagykövetség Kulturális és Együttműködési tanácsosa adta át november 30-án, a Debreceni Egyetemen rendezett ünnepségen. A Napóleon által létrehozott Akadémiai Pálmarend kitüntetéseit az oktatás kiválóságainak jutalmazására adományozza a francia kormány. Csűry István, a Debreceni Egyetem Francia Tanszékének vezetője 20 éve tanít a felsőoktatásban mint franciatanár, ezalatt több intézményben oktatta a francia nyelvészetet és kultúrát. Tagja volt a francia-magyar nagyszótár szerkesztőbizottságának, számos könyv és publikáció, nyelvtani munkatankönyv szerzője, aki a párizsi Sorbonne Nouvelle egyetemen is tanított vendégoktatóként.

 - A kitüntetés nemcsak a személyes érdemeknek szól, hanem mindazoknak a kollégáknak is, akikkel együttműködve a francia nyelv és kultúra oktatFrancia Köztársaság Akadémiai Pálmarend kitüntetés ásáért, kutatásért, a francia-magyar dialógus előmozdításáért dolgozunk. Olyan kollégákat, köztük volt tanáraimat választottak korábban az Akadémiai Pálmarend tagjai közé, akiknek sorába büszkeség tartozni: Gorilovics Tivadar professor emeritus, tanszékünk korábbi vezetője és utóda, Kiss Sándor, illetve a kiváló irodalomtörténész és műfordító, Lőrinszky Ildikó érdemelték ki az elmúlt évtizedekben ezt a kitüntető címet. Mindez mutatja, hogy a debreceni francia tanszék hagyományosan kiváló központja a francia kultúrának Magyarországon - mondta Csűry István a lovagi cím átvételekor.

A Francia Köztársaság Akadémiai Pálmarendje a legrégebbi olyan francia kitüntetés a jelenleg is odaítélhetők között, amelyet csak civileknek - 1955 óta külföldieknek is - adományoznak.

Legutóbbi frissítés: 2023. 10. 19. 14:03